Hacamat tedavisi, vücudun belirli noktalarına steril tek kullanımlık kupalarla vakumlama yapılması sonrasında aynı noktalara bistüri ile küçük kesiler atılıp tekrardan vakumlama yapılarak kan ve lenf sıvısının çekilmesi şeklinde yapılan bir tedavidir. Uygulamada, hijyen koşullarına dikkat edilmesi, şikayete göre doğru noktaların seçilmesi, vakumlamanın ve kesilerin uygun yapılması önemlidir. Vücutta dikkat edilmesi gereken belirli noktalar dışında,  birden fazla bölgeye hacamat yapılabilir. (Sırt, bel, kafa arkası, diz, bacak, vb ..)

İran’da Kermen şah tıp fakültesinde 1 yaş üzeri 10 yaş altı 4 bin denekten 3 bin çocuğa hacamat yapılmış, diğer bin çocuğa hacamat yapılmamıştır. Hacamat yapılan çocuklarda; fiziksel gelişmelerinde, iştahlarında, derse olan konsantrasyon ve ezber güçlerindeki artış, davranış bozuklukları, huysuzluk ve hiperaktivitelerindeki azalma, alt ıslatma sorunlarının ise ortadan kalkması gibi olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir.

Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahatsız, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan rahatsızlıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın en kolay yoludur.

Hacamat her şeyden önce bir kan verme eylemi olduğundan, kan vermenin tıbbi faydaları başlığında bütün faydalara haizdir. Ancak damardan alınan kanla (venöz kan), hacamatta deri altından alınan kan arasında  çok ciddi fark bulunmaktadır. Hacamatta alınan kanda, biyokimyasal parametreler (üre,ürik asit,total kolesterol ve trigliserit) grubu; ağır metallerle (cıva,kurşun,alüminyum,arsenik) karşılaştırıldığında ağır metallerin venöz kana göre çok daha anlamlı bir şekilde yüksek olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur.